Şirket Nasıl Kurulur?

Kendime ait bir işim olsun, şirket kurayım istiyorum ama nasıl bir yol izlemeliyim? 3 min


34

İnsanların monoton iş hayatından bunalması ve girişimci karakterleriyle birlikte bu soru günümüzde sıkça sorulur hale geldi. Son bir yılda Türkiye’de kurulan şirket sayısının %20’ye yakın artış göstermesi ise bu durumu kanıtlar nitelikte. Peki şirket kurmak için gereksinimler neler ve nasıl bir yol izlenmeli? Bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.

Her şeyden önce Türkiye’deki şirket türlerini incelemekte fayda var. Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde düzenlenmiş olan 6 şirket türü bulunuyor. Bunlardan adi (şahıs) şirket Türk Borçlar Kanunu’nda; anonim, limited, kollektif, komandit ve kooperatif ise Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Şirketin kurulumu konusunda ilk olarak şirket türünün belirlenmesi gerekiyor. Şirket türünün belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ise vergi oranları, sermaye miktarları, ortak sayısı, sorumluluk gibi faktörlerin incelenip size en uygun şirket türüne karar vermek. Örneğin şahıs şirketinde ortaklar tüm mal varlığı ile sorumlu olurken anonim şirketlerde sorumluluk şirkete getirilen sermaye ile sınırlıdır. Sermaye limiti ise limited şirketlerde minimum 10.000 TL olarak belirlenmişken bu limit anonim şirketlerde minimum 50.000 TL’dir. Şirket türü belirlendikten sonra ortaklar arasında şirket esas sözleşmesinin de oluşturulmasıyla şirket kurma başvurusu MERSİS üzerinden yapılabilir.

MERSİS

MERSİS (Merkezi Sicil Sistemi) Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilmiş olup bu sistem sayesinde işlemlerin online olarak gerçekleştirilebilmesi mümkün hale gelmiştir. MERSİS sistemine e-devlet üzerinden giriş yapıldıktan sonra ilk olarak kurulacak şirket türünün seçilmesi gerekir.
Kurmak istediğimiz şirket türünü seçtikten sonra ise bizi Kuruluş İşlemleri Menüsü karşılıyor. Bu ekrandaki sol sekmeden gerekli olan bilgileri görebiliyoruz.

Şirket unvanı,adres, amaç ve konu girildikten sonra ise karşımıza Nace Kodu çıkıyor. Bu kod önem arz ediyor çünkü şirketimizin faaliyet göstereceği alanları bu kod ifade ediyor. Uygun kelimeyi yazıp arattıktan sonra karşımıza öneriler çıkıyor. Buradan şirketimiz için uygun gördüğümüz kodu seçiyoruz.


Şirketimizi bilişim alanında kuruyoruz, yolumuz açık olsun. Daha sonrasında bizi sermaye sekmesi karşılıyor. Burada ortakların şirkete getirdiği sermate tutarları giriliyor, paylar belirtiliyor ve ardından süre sekmesine geçiyoruz. Şirket için istenirse belirli bir süre girebiliriz ya da sınırsız olarak kurabiliriz.

Bundan sonraki aşamalarda şirketin idaresi ve temsiline yönelik belirlemeler yapılıyor. Sonrasında ise şirketimizin esas sözleşmesini ve diğer gerekli olan belgeleri ekliyoruz ve sonraki bölüme geçiyoruz. Buradan sonra başvuru numaramızı ve potansiyel vergi numaramızı alacağız ardından ise süreç işlemlerine geçeceğiz. Bu numaralar iyi saklanmalı çünkü sonraki süreçlerde işimize yarayacak.

Süreç seçimi ekranına geldiğimizde ise işlem şirket türüne göre farklılık gösterebiliyor. TSM Süreci, Noter Süreci, e-imza Süreci olarak üç farklı süreç bulunuyor. Süreci seçtikten sonra sona doğru yaklaşıyoruz.

Talep Sicil Onayına Gönderme İşlemi aşamasında talep onaya gönder butonu ile Ticaret Sicili Müdürlüğü onayına ya da kuruluş firma nevisine göre (TSM-Noter) onayına gönderilir.


Bu aşamada eğer istenirse ücretli ön kontrol yaptırılabilir.Bu tamamen kişinin tercihine bağlı ve ücreti 110 TL.

Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra başvuru Ticaret Sicil Müdürlüğü onayına gönderiliyor ve sistem tarafından bir talep numarası ve vergi numarası oluşturuluyor.

Kuruluş işlemi başarıyla tamamlanmıştır geriye sadece her gün merakla sisteme girip TSM onayının gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek kalıyor.

Görüldüğü gibi, şirket kurmak zor değil. Önceden çok büyük uğraşlar gerektiren bu işlem artık MERSİS sayesinde internet üzerinden sadece 15 dakikalık bir süre içinde yapılabilecek bir işlem. Belge ve bilgileri sisteme girmekten başka bir şey yapmamıza gerek kalmadan  -farklı devlet kurumlarından belge toplamakla uğraşmadan- işlemimizi kolayca hallettik. Tüm bu işlemlerden sonra ise iyi bir mali müşavir desteği almak şirketin mali yükümlülüklerinin hukuka uygun olarak yerine getirilmesi açısından faydalı bir seçim olacaktır.

Kaynakça

1.  https://mersis.gtb.gov.tr/
2. https://medium.com/t%C3%BCrkiye/kendi-%C5%9Firketimi-yard%C4%B1m-almadan-nas%C4%B1l-kurabilirim-704ac13151b7

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

34
. .

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.