Adalet Bakanlığı’nın Koronavirüs Önlemleri

Dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs (COVID-19) ülkemizde de görüldü. Peki Adalet Bakanlığı'nın virüse karşı aldığı önlemler neler?2 min


61

Corona virüsü; 1960 yılında tespit edilen, birkaç çeşidi olan bir rahatsızlıktır. Şu anki salgın, ilk olarak 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Virüs ateşi yükseltiyor. Kuluçka döneminin 4 ile 14 gün arasında olduğu biliniyor. Kuluçka döneminde kişi, hiçbir belirti göstermeyebilir. Ama bu dönem tamamlandıktan sonra halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtiler görülüyor. Yeni koronavirüsün belirtileri influenza virüsü ile aynı belirtilere sahiptir.

Türkiye’de ilk vaka 11 Mart’ta görüldü. İlk vakaya rastlanmasının ardından bazı yeni tedbirler de uygulanmaya başlandı. Birçok bakanlık, virüsün yayılma riskine karşı önlem aldı. Adalet Bakanlığı da virüsün cezaevlerinde görülmemesi için birçok düzenleme gerçekleştirdi.

Adalet Bakanlığı’nın aldığı önlemler kapsamında;

  • Yeni dava açma işlemi UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
  • Herhangi bir zorunluluk bulunmadığı müddetçe yurt dışına ziyaretler ve yurt dışından gelen heyet ziyaretlerinin kabulü nisan ayı sonuna kadar iptal edildi.
  • Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilecek toplantı, eğitim, seminer gibi bütün toplu faaliyetler yine nisan ayı sonuna kadar iptal edildi.
  • Adliyeler, Bakanlık merkez teşkilatı, ilgili kurumlar ve ceza infaz kurumları dahil bütün binalar ile ring ve servis araçlarında dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri rutin olarak yapılması sağlanmaktadır. Bununla birlikte bütün bina girişlerine dezenfektan bulundurulmaktadır. Ayrıca farkındalığın artırılması amacıyla personele eğitim verildi, vatandaşlara yönelik duyurular yapıldı.
  • Kuruma ilk kabul işlemleri esnasında hastalık belirtisi gözlemlenen tutuklu ve hükümlüler, hastanelere sevk edilerek sağlık raporları doğrultusunda ceza infaz kurumlarına kabul edilmektedir.
  • İlk kabul işlemleri; tutuklu ve hükümlülerin son dönemde yurt dışına gidip gitmediği kolluk marifetiyle tespit edildikten sonra yapılmaktadır.
  • Hastalık belirtisi gözlemlenmeyen ilk kez kuruma gelen tutuklu ve hükümlüler ise imkanlar dahilinde 14 gün süreyle ayrı bir bölümde tutulmaktadır.
  • Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanmaktadır.
  • Bütün ceza infaz kurumları için yeteri kadar ateş ölçer, dezenfektan ve temizlik malzemesi temin edilmiş olup salgın ihtimaline karşı bütün ceza infaz kurumlarında ilk müdahale esnasında gerekli olan tulum, maske, eldiven, gözlük, galoş, bone ve sıhhi önlük ihtiyacı giderildi.
  • Hafta sonu noterlik hizmetleri yeni bir duyuruya kadar ertelendi. Bütün noterlerde 24 saat boyunca ilaçlama yapıldı.
  • Avukatlar cezaevlerinde kapalı görüşe asgari sayıda gidecek. Cezaevlerindeki mektup ve kitap gibi eşyalar 24 saat bekletildikten sonra ilgililere teslim edilecek.

Cezaevinde görüşlerin ertelenmesiyle telefon görüşlerinin daha fazla yapılmasına hak tanınacağı da belirtildi.

Karantina tedbirine uymayanlar için de Türk Ceza Kanunu’nun 195. hükmü gereğince iki aydan bir yıla kadar hapis cezası verileceği belirtilmiştir. Bu maddedeki düzenleme, yalnızca bir kurumda karantinaya alınanları değil, evde karantina altına alınmasına karar verilen kişileri de kapsamaktadır. Bu suçlar için şikayet bulunmadan Cumhuriyet Savcısı resen soruşturma açabilir.

Kaynakça

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

61

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.