Ankara’daki “Barınamıyoruz” Eylemi ve Hukuki Boyutu

"Barınamıyoruz, geçinemiyoruz demek için geldik bizi Ankara'ya sokmadılar, gözaltına aldılar."2 min


64

Üniversite öğrencileri yüksek ev kiraları ve yetersiz yurt kapasiteleri nedeniyle kalacak yer bulamadıkları için “Barınamıyoruz” eylemini başlattılar. Ancak planlanan gösteri polis engeliyle karşılaştı. 

Barınamıyoruz Hareketi’ nin çağrısı üzerine İstanbul’dan ve İzmir’den gençler otobüslerle Ankara’ya doğru yola çıktı. Ancak otobüsler Ankara girişinde durduruldu ve pek çok genç gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler arasında sadece gençler değil; basın kartları olmadığı gerekçesiyle gazeteciler de yer aldı. Barınamıyoruz Hareketi’nin Twitter hesabından “2022 yılının bütçe taslağı Meclis’e gelmeden biz burdayız, bundan sonra biz yokmuşuz gibi davranamayacaksınız demek için geldik. Barınamıyoruz geçinemiyoruz demek için geldik, bizi Ankara’ya sokmadılar, gözaltına aldılar.” duyurusunu yaptı.

Ankara Valiliği 12 Aralık’ ta Ankara Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen eylemin “uygun görülmediğini” açıkladı. Bu yasaklamadan sonra Ankara’daki gençler ise Kızılay Konur Sokak’ ta eylem yapmak istedi. Ancak polis buna da izin vermedi, gençlerin ellerini plastik kelepçeyle bağlayarak gözaltına aldı. 

Öğrencilerin ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek sebebiyle gözaltına alındıkları belirtildi. 

Eğitim ve barınma hakları için barışçıl protestolarda bulunmak isteyen bir grup üniversite öğrencisi kolluk müdahalesine maruz kalmıştır. Anayasa m.34 “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” hükmüne amirdir. Yani Anayasa’da toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı açıkça tanınmıştır. Bu gösterilerin barışçıl ve şiddet içermediği aşikardır. Daha önceden izne tabiyse ve izin alınmamışsa bile barışçıl bir gösteriye polis müdahalesi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ihlal eder. Kaldı ki, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi ile korunur ve toplumdaki temel haklardan biridir.  Türkiye ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafıdır. AY m.90/5 son cümlesi uyarınca, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri uygulanır. Bu durumda açıkça Anayasanın 90. maddesinin ihlal edildiği görülür. Sonuç olarak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet olma gerekçesiyle öğrencilerin gözaltına alınması hukuka aykırıdır. 

Kaynakça

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

64

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.