Röportaj Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Kübra Duran

2 min


66

http://lawtudent.com/wp-content/uploads/2017/11/hakim-lawtudentcom.jpg

Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Kübra Duran

1-) Hakim olmaya nasıl karar verdiniz?

Lise yıllarımdan itibaren avukat olmak istiyordum. Fakat avukatlığın mevcut sistemdeki şartlarını kendime uygun bulmadığım için bundan vazgeçtim. Yeni bir avukat türevi ortaya çıktı, işçi avukat. Kendi büronu açmıyorsun, başkalarının yanında işçi avukat olarak çalışıyorsun. Ve bunların çalışma koşulları, özlük hakları oldukça kötü durumda. Kısacası mevcut şartlar sonucunda hakim olmaya karar verdim.

2-) Mezun olduktan sonra hakim olmak için hangi aşamalardan geçtiniz?

Ben yeni sistemle göreve geldim. Önceden mezun olunduğunda önce yazılı bir sınava giriliyordu, daha sonra sözlü bir sınav yapılıyordu. Sonrasında bir eğitim aşaması oluyordu. Bu iki yıllık bir eğitim süreciydi. Daha sonra da tekrar bir sınav yapılıyordu. Benim dönemimde ise iki sözlü, iki yazılı sınav yapıldı. Önce yazılı sınava girdim, bu sınavı geçtikten sonra mülakata girdim. Bir süre eğitim aldım ve tekrardan önce yazılı, sonra sözlü bir sınava tabi tutuldum.

3-) İlk görev yeriniz neresiydi ve burada hiç zorluk yaşadınız mı?

İlk görev yerim, Isparta Senirkent’ti, güzel şirin bir yerdi. Burada birtakım zorluklar yaşadım. Mesleki zorlukların yanı sıra İstanbul’da doğmuş büyümüş biri olarak da zorlandım.

4-) Mesleğinizin gerektirdiği özellikler nelerdir?

Öncelikle bilgi güçtür, bilgi egemenliktir. Bilgili olmak zorundayız. Bu bilgiyi olaylara en uygun şekil uygulamak zorundayız. Bu da zaten adaleti getirir. Adil bir yargılama yürütmek zorundayız. Dünyadaki mevcut insan yapısı da değişti. Artık insanlar dürüst değiller. Ama bizim dürüst olmamız lazım. Aynı zamanda görgülü ve asil de olmalıdır bir hakim. Asillik burnu büyüklük değildir. Alçak gönüllülükle birlikte bunu sağlamak gerekir.

5-) Hakimlik mesleğinin staj süresi ne kadardır ve bu süre içerisinde ne gibi eğitimler verilir?

Biz çok olağanüstü bir dönemde olduğumuz için o prosedürler tam olarak uygulanmadı. Ancak mesleğin ilk başlarında sizin bir adliye stajınız oluyor. Bu adliye stajınızı sürdürürken Türkiye Adalet Akademisi’nin sizin için belirlediği bir eğitim programı oluyor. Bu eğitim programlarına yine onların belirlediği müsait zamanlarda gelerek  katılıyorsunuz. Bu iki aylık veya dört aylık bir eğitim olabiliyor. Daha sonra ilk olarak mülakata tabi tutuluyorsunuz. Bu mülakattan sonra stajerliğe hak kazanmış oluyorsunuz. Daha sonra yeniden bir sınav ve mülakata giriyorsunuz. Sonrasında kurayı çekerek on beş gün içerisinde göreve başlıyorsunuz.

6-) Hakim olmak isteyen hukuk öğrencilerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Acele etmesinler. Üniversiteyi üniversite gibi yaşasınlar. Dolu dolu eğitim hayatlarını yaşasınlar. Kendi entelektüel kişiliklerine kazandırmak istedikleri bütün özellikleri üniversitede edinmeye çalışsınlar. İyi üniversitelerden, donanımlı bir şekilde mezun olan, kendini iyi şekilde yetiştiren arkadaşlar için hakimlik sınavı çok da zor bir sınav olmayacaktır. Geri kalanı da biliyorsunuz ki mülakat.

Röportaj teklifimizi kabul edip bize zaman ayırdığı Sn. Hakim Kübra Duran’a çok teşekkür ederiz. Bu röportajla hukuk öğrencilerinin mesleki yönelimlerinde Hakimlik üzerine konuştuk.  En yakın zamanda yeni bir içerikle tekrar görüşmeyi umut ediyoruz. Hoşçakalın…

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

66

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.