Devrim Niteliğinde Karar “Ortak Velayet”

Hukukumuza geçen yıl eklenen "ortak velayet" kurumunun sebebi olan bu devrim niteliğindeki kararı sizler için inceledik.3 min


51

"Tekirdağ Çorlu'da mahkeme, boşanmaların seyrini değiştirecek bir karara imza atarak çocuğun velayetini anne ve babaya ortak verdi."

İlgili kararda yer alan ifadelere bakacak olursak: "Ortak velayet" kavramının Türk kamu düzenine aykırı olmadığı, somut olayda her iki tarafın da velayet hakkından vazgeçmek istemediği, velayeti ortak kullanmak istedikleri açıkça beyan edilmiştir. Ortak velayet talebinin küçüklerin yüksek menfaatini ve güvenliğini tehlikeye düşürecek tarzda değil, fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak şekilde düzenlendiği ve anlaşma şartlarının mahkemece uygun bulunduğu açıklanmıştır. 

Bazı hukukçular ise bu karar üzerine, verilen kararın devrim niteliğinde olduğunu açıklamışlar ve anne-babalar çocukların velayetinde uzlaşamadığı hallerin sıkça yaşandığı günümüz dünyasında hukukumuz açısından çok önemli bir karar olduğu ifade etmişlerdir.

Davadaki avukatlardan biri ise: "Devrim niteliğinde bir karar. Bu sayede çocukların, annelerinin ve babalarının ilgisi ile desteklerinden yoksun insanlar olarak yetiştirilmesinin önüne de geçilecek." demiştir.

Ayrıca karar sadece boşanmak üzere olan anne-babalar için değil boşanmış anne babalar açısından da çok önemlidir. "Velayetin nez'i davası" açarak ortak velayete geçiş yapabileceklerdir.

Bu karar ortak velayet konusunda verilmiş ve kesinleşmiş ilk karardır.

Gelelim "ORTAK VELAYET" nedir, ne şartlarda verilir?

Velayet hakkı, anne ve babanın çocuğu üzerinde sahip olduğu ebeveyinlerin şahsına sıkı suretle bağlı mutlak bir haktır. Bu hakkın kapsamına giren hak, yetki ve yükümlülüklerde "müşterek" karar almaları ve sorumluluğu da ortak paylaşmalarına ortak velayet denir. 

Boşanan anne-baba, çocuğun sağlık ve eğitim ile ilgili kararlarını ortak alacak giderlerine ortak katılacak ve eşit şartlarda görüşecektir.

Kural ortak velayet değil, ÇOCUĞUN YARARIDIR! 

Prof. Dr. İhsan Erdoğan: "YASAL BOŞLUK VAR, TAKDİR HAKİMİN." demiştir.  Buradaki dikkat edilmesi gereken hususun tamamen çocuğun menfaatinin olduğuna vurgu yapmıştır.

Ortak velayet gönüllük esasına dayanır, ortak velayet hakkı anne babaya tanınırken bu husus dikkate alınır. 

Ortak velayet zorunluluk değildir. Koşullar sağlanırsa verilir. 

Ortak velayet asıl olandır, velayetin eşlerden birine verilmesi istisnadır. 

Son olarak, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Türkiye'de ortak velayetin mümkün olduğuna dair ilk kararı 20.02.2017 tarihinde vermiştir. Devrim olarak nitelendirilen bu kararla birlikte "Velayet Anlaşmazlığı" nedeniyle yıllarca süren davalar sona erecektir.

KAYNAKÇA

CNN, Sözcü

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

51

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim bilgilendirici olmuş. Yargıtayın incelediği davada her iki taraf da İngiliz vatandaşı ve koca kendi hukuklarında var olan ortak velayetin uygulanmasını talep etmiş. Yargıtay ise kanunların yer bakımından uygulanma prensibinden hareketle kamu düzeni bakımından hukukumuzla çelişip çelişmediğini incelemiş ve çelişmediği sonucuna ulaşmıştır. Ayrıca ülkemizin örf-adet ve ahlak anlayışına da aykırı olmadığı sonucunu getirerek yasa koyucuya böyle bir düzenlemenin herhangi bir sakıncası olmayıp aksine çocuğun menfaati açısından yararlı olacağı görüşünü dolaylı yoldan iletmiştir. Şu kadar ki hali hazırda böyle bir uygulama maalesef ülkemizde mümkün olmayıp Aile Hukuku kısmında ilgili maddelerin lafzında bazı değişiklikler yapılıp yürürlüğe geçmesi şeklinde çalışmalar olduğu söylenmektedir.