Çin’de Yapay Zeka Savcı Dönemi

Çin’de bilim insanları %97’den fazla doğruluk ile suçlama yapabilen bir “yapay zeka savcı” geliştirdi.2 min


43

Çin’de bilim insanları %97’den fazla doğruluk ile suçlama yapabilen bir “yapay zeka savcı” geliştirdi. Araştırmacılar, yapay zekâ kullanarak insanları suçlayabilen bir makine geliştirerek dünyada bir ilki başardıklarını söylüyorlar. Çünkü ilk kez yapay zekâ savcı vasıtasıyla suç duyurusunda bulunuluyor.

Bazı yapay zekâ teknolojileri kolluk kuvvetlerinde zaten kullanılıyor örneğin, Almanya’da görüntü tanıma ve dijital adli tıp, dava yüklemelerine yardımcı olmak için yapay zekâ teknolojileri kullanılırken, Çin’de ise kanıtları, şüphelinin potansiyel tehlikesini ve tutuklama koşullarını değerlendirmek için Sistem 206 olarak bilinen bir program kullanılıyor. Yapay zekâ savcı makinesinde de yine Sistem 206 programı kullanılıyor.

Yapay zekâ savcı, Çin’in en büyük ve en yoğun bölge savcılığı ofisi olan Şangay Pudong Halk Savcılığı tarafından geliştirildi ve test edildi. 2015’ten 2020’ye kadar 17.000’den fazla vakadan derlenen bilgiler kullanılarak eğitilen makine araştırmacılara göre, %97’den fazla doğrulukla bir suçlamada bulunabiliyor.

Yayımlanan araştırmaya göre makine Şanghay’ın en yaygın sekiz suçu olan, dolandırıcılık, kredi kartı sahtekarlığı, hırsızlık, tehlikeli sürüş, kasten yaralanma, resmi görevleri engelleme, kumar operasyonu yürütme ve kavga çıkarma suçlarını tespit edebiliyor.

Çin Bilimler Akademisi’ndeki büyük veri ve bilgi yönetimi laboratuvarı müdürü ve projenin baş bilim adamı olan Profesör Shi Yong, yapay zekanın insan savcıların iş yükünü hafifletmelerine ve yalnızca daha karmaşık davalara odaklanmalarına olanak sağlayacağını söyledi. Ancak bununla beraber karar alma sürecinde savcıların yerini bir dereceye kadar alabileceğini belirtti.

Guangdong Eyaleti Guangzhou’dan bir savcı ise South China Morning Post’a verdiği demeçte, “%97’i doğruluk oranı teknolojik açıdan yüksek olabilir, ancak her zaman bir hata yapma şansı olacaktır. Bu olduğunda sorumluluğu kim üstlenecek? Savcı mı, makine mi yoksa algoritmanın tasarımcısı mı?” Savcı, pek çok insan savcısının bilgisayarların, işlerine karışmasını istemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Destekçiler ise yapay zekanın insan hatalarını ortadan kaldırdığını söylüyor. Ocak 2019’da Şangay’a giriş yapan Sistem 206, mahkemenin tarafsız bir şekilde yargılanmasına yardımcı olduğu için övgüyle karşılandı. Şangay Yüksek Halk Mahkemesi bilgi departmanı başkan yardımcısı Wu Haiyin, China Daily’ e verdiği demeçte Sistem 206’nın tam kapsamlı istihbarat yardımı gerçekleştirdiğini ve tarafsız karar almada aktif rol oynayan kanıtları kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiğini ifade etti. 

 

Kaynakça

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

43

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.