Sahte Sosyal Medya Hesabı Açmak Suç Mu? (Serinin ilk yazısı)

2 min


77

Sosyal Medya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Her gün yaşadığımız olayları, beğendiğimiz durumları ve takip ettiğimiz konuları, üyesi olduğumuz sosyal ağlarda paylaşıyoruz. Fakat Facebook’ta vb. diğer mecralarda paylaşım yaparken ne kadar dikkatli ve duyarlıyız, işte bu tartışılır. Serinin bu yazısında sahte sosyal medya hesabı açmanın TCK’nın 134. maddesi bakımından inceleyip devam yazılarında ise TCK 135 ve 136 maddeleri bakımından bir değerlendirme yapacağız.

Yakın zamanda görülen davalarda, yapılan paylaşımların ne kadar ciddi sonuçları olabileceğini gözler önüne serdi. Buna göre; Facebook’ta başkasının fotoğrafını kullanan sanıklar Türk Ceza Kanun’u Md. 134, 135 ve 136’da düzenlenen suçlardan ceza aldılar.

TCK 134’e göre “Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

TCK suçu açık olarak düzenlese de uygulamaya bakıldığında duruma bu kadar sert bakılmıyor. Uygulamada gizliliği ihlal suçundan ceza verilebilmesi için sahte facebook vs. sosyal medya hesaplarını başkasının adına açan ve bu kişilerin fotoğraflarını kullanan kişilerin cezalandırılması için fotoğrafın niteliğine bakılıyor. Eğer ki fotoğraf şahsın kimseyle paylaşmayacağı, mahrem hayatına ilişkin değilse günlük bir anının fotoğrafı vs. ise mahkemeler genelde bu suçtan dolayı ceza vermiyorlar. Mahkemeler bu suçtan dolayı ceza vermek için özellikle kimseyle paylaşılmayan mahrem hayatın ihlalilini aramaktadır. Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi verdiği bir kararda

“Sosyal paylaşım sitesinde tanıştığı katılanın ilişkilerini sona erdirmesine tepki olarak, katılan adına açtığı sahte ve kendi kullanımda olan facebook hesaplarından katılanın baş kısmını çıplak kadın fotoğraflarına montajladığı resimleri ve katılana ait tek kareden oluşan bel kısmına kadar olan resim ile birlikte farklı zaman dilimlerinde paylaşan sanığın eylemlerinde katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde olması sebebiyle sanık hakkında TCK’nın 134/2. maddesindeki özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan mahkumiyet hükmü kurulması …” 

şeklinde karar vererek şahsın mahremi paylaşılmasa da fotoğrafının montajlanarak paylaşılmasını özel hayatın gizliliğini ihlal olarak değerlendirmiştir.

 

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

77

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.