Apple AirTag ve Neden Olduğu Gizlilik Endişeleri

Apple'ın yeni eşya takip cihazı AirTag çalışma prensibi nedeniyle çeşitli gizlilik endişelerine neden oluyor.3 min


60

Apple’ın 20 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği etkinlik ile tanıttığı Apple AirTag teknoloji meraklıları tarafından uzun zamandır bekleniyordu. Yıllardır söylentileri dolaşan ürün Apple’ın gerçekleştirdiği online etkinlik ile tanıtıldı ve teknoloji dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı. AirTag, kullanıcıların, eşyalarını takip etmelerini sağlamakla birlikte kaybolan eşyalarını bulmaya yardım etmeyi vadediyor. AirTag’in esas olarak çalışma prensibi Apple’ın “Find” isimli uygulamasına dayanıyor. AirTag, Bluetooth ve NFC sinyali yayarken (Apple’ın web sitesinde yer alan açıklamalara göre konum takibinde Android telefonlardan da faylanılıyor.) bu aygıtlar AirTag’in konumunu kullanıcıya gönderiyor ve kullanıcı da “Find” uygulamasını açarak AirTag’inin nerede olduğunu haritada görebiliyor. Apple ekosisteminde yer alan milyonlarca kullanıcı sayesinde AirTag ile iletişim kurulurken istisnai durumlar dışında konum takibi hiç kesilmiyor. Özet geçmek gerekirse, “Find”, AirTag’i bulurken diğer kullanıcıların Apple ve Android cihazlarından destek alıp onların konum verilerini kullanıyor ve haliyle eşyanın konum takibinin gerçekleştirilebilmesi için de AirTag’in etrafında başka Apple ve Android cihazların bulunmasının şart olduğunu söyleyebiliriz.

23 Nisan tarihinde ön satışa çıkarılan ürün için 30 Nisan tarihinden itibaren dağıtıma başlandı. Aradan geçen kısa süreçte ise AirTag incelemeleri yapıp testler gerçekleştiren teknoloji meraklıları ürünü artı ve eksileri ile değerlendirme fırsatı buldu. Konum bulmada nokta atışı başarı gösteren -hatta tarif ederek eşyayı bulmayı sağlayan- AirTag gizlilik konusunda ise bazı endişeler yarattı.

Eşyalar bulunurken “Find” uygulaması nokta atışı tarif desteği de sağlıyor.

Bu çerçevede AirTag’in konum takibini deneyimlemek için deney gerçekleştiren İngiltere’deki bir kullanıcı ise kargo ile göndereceği paketin içine bir adet AirTag yerleştirdi ve süreci takip etmeye başladı. AirTag bu süreçte çeşitli zaman aralıklarıyla kullanıcıya konum verisini gönderirken paketin gönderildiği kişi ise AirTag’i ancak üç gün sonra fark edebildi ve bu da çeşitli gizlilik endişelerini beraberinde getirdi. Bu endişeler temel olarak iki esasa dayanırken bunlardan ilkini insanların ceplerine, çantalarına vb. yerlere AirTag yerleştirilip takip edilebilmesi, ikincisini ise AirTag’lerin çevredeki cihazlar aracılığıyla konum verilerini göndermesi nedeniyle bu kullanıcıların bilgilerinin ihlali -oluşturdu.

AirTag’lerin konum bulurken çevredeki cihazlardan yardım alması hususunda değerlendirme yapacak olursak AirTag ‘in açık alanda gönderdiği sinyal sadece lokasyon bilgilerini paylaşmakta ve bu sinyallerin ise bireysel bir veri niteliği –konum bilgileri- taşıyıp taşımadığı konusu tartışma oluşturmaktadır. AirTag’i bulmaya yardımcı olan cihaz sahipleri AirTag’in varlığından bile haberdar olmazken farkında olmadan kendi konum verileri sayesinde kullanıcıların eşyalarını bulmalarına da olanak sağlamaktadır. Bu tartışmaların ileriki süreçlerde Apple tarafından yapılacak güncellemeler ile sonlanacağı ve endişelerin giderileceği düşünülürken şu aşamada bazı ihlallerin bulunduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

AirTag aracılığıyla insanların takip edilebilmesi hususuna gelecek olursak Apple’ın bu konuda almış olduğu bazı önlemler bulunuyor. Apple’ın kurguladığı “istenmeyen/bilinmeyen AirTag” özelliği ile kişi, telefonu ile uyuşmayan bir AirTag ile bağlantıya geçtiğinde bununla ilgli bir uyarı alıyor. Ancak bu özellik de temelinde farklı sorunlar barındırıyor. İlk olarak, kişi, bu uyarıyı alana kadar konum verileri kötü niyetli takipçiler tarafından kullanılıp konum verilerine ulaşılabiliyor. İkinci sorun biraz daha teknik bir hususa –Apple’ın “istenmeyen/bilinmeyen AirTag” desteğini sadece yeni cihazlarına sunuyor olmasına dayanıyor. Üçüncü ve en önemli sorunu ise Android kullanıcılarının her ne olursa olsun konum verilerinin takip edilebildiğini görememesi ve farkında olmadan konum verilerinin uzun bir süre AirTag sahibi ile paylaşılması oluşturuyor.

Bu çerçevede değerlendirecek olduğumuzda mevcut olan sorunların “istenmeyen/bilinmeyen AirTag” desteğinin diğer cihazlara da sağlanması ve güncellemeler ile giderilebileceği söylenebilir. Ancak Android telefonlardan alınan konum bilgileri ve kullanıcıların bundan haberdar olamaması hususunda önemli sorunların bulunduğu söylenebilir.

Kaynakça

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

60
. .

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.