BM’den İsrail’e Uyarı

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Rupert Colville, İsrail'i Filistinlilere karşı gerçekleştirilen zorla tahliyeyi durdurmaya davet etti.2 min


33

BM, Şeyh Cerrah’ta İsrail’in Filistinlileri evlerini zorla terk etmelerine zorlamasının savaş suçu olarak nitelendireceğini belirtti. İşgal gücünün işgal edilen alanda özel mülkiyete el koyamayacağı ve kendi hukukunu uygulayamayacağı da ifade edildi. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Rupert Colville, İsrail’i Filistinlilere karşı olan zorla tahliyeyi durdurmaya davet etti.

Colville, Doğu Kudüs’ün işgal altında olan Filistin’in bir parçası olduğunu ve bu alanda uluslararası insani hukukun olduğunu söyledi. Ayrıca Filistinlilerin işgal altındaki bölgeden zorla tahliye edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bu sebeple İsrail’in eylemlerinin savaş suçu olarak nitelendirebileceğini belirtti. Ayrıca Colville, İsrail’in işgal gücü olarak, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki bölgelerde kendi yasalarını uygulayamayacağını ifade etti. İsrail mahkemesi ise daha önceden bahsedilen evlerin Yahudi ailelere ait olduğuna dair bir karar almıştı.

Davacılar mahkemede bahsedilen evlerin 1948 tarihli Arap-İsrail Savaşı öncesinde kendi ailelerine ait olduğunu; evlerin savaş sırasında kaybedildiğini ileri sürmüştü ve İsrail Mahkemesi talepleri haklı bulmuştu. İsrail yasalarına göre, 1948’de meydana gelen savaş sebebiyle mülkiyetini kaybeden Yahudiler haklarını iddia edebilirler. Ancak yasa aynı savaşta mülkiyetini kaybeden Filistinlilere yönelik herhangi bir hakka yer vermiyor. Filistinli aileler ise evlerini 1948-1967 yılları arasında Doğu Kudüs üzerinde kontrolü sağlayan Ürdün resmi makamlarından aldıklarını mahkemeye belgelerle kanıt olarak sunmuştu.

Şeyh Cerrah Mahallesi’nde, Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi ve UNRWA ile 1948’den sonra Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı yöneten Ürdün devleti arasında yapılan anlaşma çerçevesinde 1948’deki Nekbe’de (Büyük Felaket) mülteci konumuna düşen Filistinliler yaşıyor. Bahsi geçen Şeyh Cerrah mahallesi 1967 yılında Altı Gün Savaşı’nda İsrail Ordusu tarafından işgal edilmiş; 1980’de ise İsrail’e katılmıştı. Söz edilen ilhak dünyada birçok devlet tarafından tanınmıyor.

Bugün ise İsrail işgal ettiği Doğu Kudüs’te tekrar bir saldırı gerçekleştirdi ve Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesindeki saldırılarında 200’den fazla insanın yaralanmasına sebep oldu.

Saldırının ardından ise Arap Birliği, Filistin’in talebi ile pazartesi olağanüstü toplanarak İsrail’in Doğu Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırılarını görüşecek. Toplantıda , İsrail’in Mescid-i Aksa’daki Filistinlilere karşı saldırısı, başta Şeyh Cerrah Mahallesi olmak üzere Doğu Kudüs’te Filistinlilerinin yerleşim yerlerinin gaspedilmesi tartışılacak. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı. 24 Ekim 1970’de BM Genel Kurul tarafından kabul edilen 2625 (XXV) sayılı Devletler Arasında Dostça İlişkiler ve İşbirliğine İlişkin Uluslararası Hukuk Bildirgesi, kuvvet kullanma ya da kuvvet kullanma tehdidi ile kazanılan hiçbir ülkenin hukuki olarak tanınmayacağını belirtmiştir. İsrail’in gerilimi arttırdığı bugünlerde, özel mülklere el koymaya çalışması uluslararası hukuk bünyesinde yasa dışı ve savaş suçu niteliği taşımaktadır.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57036316

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

33

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.