Kanatlandırmayan Red Bull Davası

1 min


48

Uzak Doğu’nun işlevsel içeceklerinden ilham alan Avusturyalı Dietrich Mateschitz, Red Bull markasını 1980’lerin ortasında kurdu. Red Bull enerji içeceğinin formülünü icat etti ve Red Bull’un kendine özgü pazarlama konseptini geliştirdi. 1987 yılının 1  Nisan gününde ilk defa kendi pazarı olan Avusturya’da satışa çıktı.

Red Bull Türkiye’de ve daha birçok ülkede “Red Bull kanatlandırır” sloganıyla satışa sunulmakta ve reklamını yapmaktaydı. Ancak bu sloganın yanıltıcı olduğu gerekçesiyle Amerikalı tüketici Benjamin Careathers tarafından mahkemeye verildi. 10 yıldır bu ürünü tükettiğini ancak ne fiziksel ne de zihinsel performansının artmadığından şikayet eden Careathers, sloganın yanıltıcı olduğunu iddia ederek markaya dava açtı. Careathers Avusturyalı markanın müşterilerini bilinçli bir şekilde kandırarak milyonlarca dolar kazandığını ve bu şekilde rakiplerini geride bırakmayı amaçladığını iddia etti. Zaman alması ve mahkeme masraflarının fazla olmasından çekinen Red Bull’un, sloganını değiştirmesine ve şikayetçi müşterilere toplamda 13 milyon dolar ödemesine karar verildi. Kuzey Amerika’da gereçekleşen iki davanın ardından markanın kullandığı sloganın Red Bull içeceklerinin güvenliğini ve fonkiyonunu yanlış yansıttığına karar verildi. Karara göre 1 Ocak 2002 ve 3 Ekim 2013 tarihleri arasında Red Bull satın alan tüketicilerin şikayetleri sonucu, nakit olarak 10 dolar ya da 15 dolar değerinde 2 adet Red Bull ürünü alma hakkı tanınmış ancak Red Bull şikayetleri için en fazla 13 milyon dolarlık bir ödeme yapmaya karar vermiştir.

Davacılardan biri, “Aldatıcı davranış ve pratikler gösteriyor ki Red Bull reklam ve pazarlaması sadece şişirme değil, aldatıcı ve dolandırıcıdır. Bu nedenle de dava konusu olabilir.” Red Bull ise, pazarlama ve markanın her zaman doğru ve gerçekçi olduğunu” belirterek tüm sorumluluk ve suçlamaları inkar etti. Sonuç olarak, 2002 yılından beri A.B.D’de Red Bull ürünü satın alan herkese 10 dolar tazminat ödemeyi kabul eden ünlü enerji içeceği markası, gelecekteki reklam kampanyalarında daha dikkatli bir dil kullanacağını belirtti.

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

48

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.