Uyarı! GetContact Gizliliğiniz Adına Tehlikeli

"Son günlerde sosyal medyada sıkça gördüğümüz uygulama aslında dostumuz değil."2 min


68

Sosyal medya ve internet her geçen gün hayatımıza daha fazla giriyor. Bundan şikayetçi değiliz zira bu durumun elbette ki birçok getirisi var. Yaşadığımız dönemin, yani teknolojik gelişim eğrisinin inanılmaz biçimde hızlı şekilde yükseldiği milenyum çağının çocukları olan bizler sosyal medya ve internet üzerinden hayatımızın birçok alanını düzene sokabiliyoruz. Her türden bilgiye anında ulaşıp, gidemediğimiz yerleri görüp, hiç duyamayacağımız şeyleri tek dokunuşla dinleyebiliyoruz. Kim? Nerede? Ne yapmış? Ne zaman? Her şey telefonlarımız, bilgisayarlarımız sayesinde sadece saniyelerle ölçülebilecek bir mesafe kadar uzağımızda. Ki bu harika.

Ancak çağın yeniliklerinin bizlere sunduğu bu müthiş imkanlar dikkatli kullanılmadığında kişisel hayatlarımızda zaman zaman sorunlara sebebiyet verebiliyorlar. Son zamanlarda hepimizin bildiği gibi Facebook, sebep olduğu gizlilik ihlalleri sonucu çok fazla tepki çekti ve bu yoğun tepkiler sonucu hem maddi hem manevi olarak önlenemez zararlara uğradı. Henüz Facebook'un gizlilik ihlaline dair şok bulutları kamuoyunun üzerinden kalkmamışken yeni bir gizlilik düşmanı uygulama "GetContact" bir anda ortaya çıkıp gündemin baş köşesine oturdu. Peki bu GetContact neden gizlilik düşmanı?

Uygulamayı kullanan herkesin dikkatine!

GetContact uygulamasını bir kez olsun kullanmış herkes buradan sonraki kısmı dikkatle okusun. Uygulamayı telefonunuza indirip kaydolurken verdiğiniz onaylar ile uygulamaya, telefonunuzdaki "kişi listenize" ulaşma izni veriyorsunuz. Bu sayede uygulama kendi veri tabanına hem kaydolmak için verdiğiniz cep telefonu numaranızı ve e-mail adresinizi hem de kişi listenizdeki herkesin numarasını ve ismini eklemiş oluyor. Bu sayede de bu bilgileri diğer kullanıcılarıyla paylaşıyor. Günümüz teknoloji dünyasında, kime ait olduğunu bilmediğiniz bir uygulamanın sizin ve yakınlarınızın numarasına sahip olmasının sıkıntılı bir durum olduğu tartışmasız.

Benzer uygulamalar hakkında yasaklama kararları var.

Bu yöntemle çalışan; arayanı bul, numarayı sorgula, numaradan bul, isimden bul tarzı uygulamalar hakkında Kişisel Verileri Koruma Kurulu, 2017 yılının sonunda yasaklama kararı almış. 27 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karar sonucunda, kişilerin açık rızalarını almaksızın isimden telefon numarası veya telefon numarasından isim sorgulanması şeklinde rehberlik hizmeti veren servislere yasak getirmiş. Ve bunun üzerine de bu türden birçok uygulama ve site durdurulmuş. Aynı şekilde çalışan gündemin başrolü GetContact'ı da bu son bekliyor olabilir.


Henüz Geç Kalmadınız!

Uygulamayı indirmiş ve kullanmış olabilirsiniz ama gizliliğinizi bir nebze olsun koruyabilmek isterseniz bunun için henüz geç değil. Peki nasıl mı? Öncelikle uygulama içindeki "Hesabı Sil" kısmından hesabınızı silmelisiniz. Ve tabi uygulamayı da. Daha sonra da GetContact linki üzerinden numaranızı girerek, kişisel telefon numaranızın sistemin veri tabanından çıkarılması isteğinizi uygulama yetkililerine iletmelisiniz. Bu son işlemden sonra 24 saat içinde numaranız sistemden çıkmış olacak. Eğer uygulamayı kullandıysanız bu işlemleri gerçekleştirmeyi unutmayın!

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

68

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.